A VSVK kutatói is előadtak az MKE éves konferenciáján

2017-ben is megrendezte a Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület (MKE) hagyományos éves konferenciáját. A december 18-19-én az MTA Humán Tudományok Kutatóházában megtartott eseményen kutatócsoportunk több tagja is előadott.

Muraközy Balázs a ‘Munkapiac I.’ nevű szekcióban prezentálta “Innovation and firm-level wage inequality” [Innováció és vállalati szintű egyenlőtlenségek] című, Lindner Attilával és Reizer Balázzsal közösen írt tanulmányát. A szerzők kutatásukban különböző innovációs típusok hatását vizsgálták a vállalati szintű képzettség alapú bérprémiumra, amihez magyar vállalatok innovációs tevékenységét és dolgozóinak béradatait tartalmazó részletes adatbázist használtak.

A második nap Bisztray Márta adott elő a ‘Külkereskedelem és FDI’ elnevezésű szekcióban, ahol a “Do friends follow each other? FDI network effects in Central Europe” [Jönnek majd a baráti vállalatok? FDI hálózati hatások Közép-Európában] című, Békés Gáborral közösen írt tanulmányát prezentálta. Kutatásukban külföldi működőtőke-beruházásokat tartalmazó részletes adatbázison azt vizsgálják, hogy a kapcsolódó cégek – ugyanabból az üzleti csoportból, illetve hasonló háttérrel – gyakrabban választanak-e közeli telephelyeket a beruházásaikhoz.

Békés Gábor és Bisztray Márta közös tanulmánya innen letölthető.