A tanulmányunkra is épül az Európai Bizottság Magyarországról szóló jelentése

Február végén jelent meg az Európai Bizottság jelentése Magyarországról. A riport átfogó gazdasági képet alkot hazánkról és fejlődési ajánlásokat is tesz. Az egyik fontos reform, amit szükségesnek tart a jelentés a versenyképesség és a befektetések fellendítése, azon belül is az intellektuális tőke növelése.

Az erről szóló fejezet nagyban támaszkodik a csoportunk által készített tanulmányra. Ebből kiderül, hogy a termelékenység lassan növekszik és a külföldi tulajdonú vállalatok továbbra is jóval termelékenyebbek, mint a hozzájuk hasonló magyar vállalatok. Bár az alacsony kamatok és a növekvő gazdaság miatt a befektetések száma is egyre növekszik, sajnos az intellektuális tőkebefektetések aránya továbbra is az EU átlag alatt marad.

Az innováció mértéke is elmarad az EU átlaghoz képest, ennek jelentős része nagy külföldi tulajdonú vállalatokba összpontosul, akiket a kormányzat állami forrásból támogat. Eközben az állami innováció a GDP 0,49 százalékáról lecsökkent 0,35 százalékra (EU átlag 0,7%).

Külön keretes írásban szerepel tanulmányunk zombi cégekről szóló írása. Ezek olyan cégek, akik nem növekednek, de mégis egyfajta élőhalottként tovább élnek. Ők nagyban befolyásolják egy ország összesített termelékenységi mutatóit. Magyarországon ezek a cégek tették ki a foglalkoztatottak 10-15 százalékát és az összes cég nagyjából 6 százaléka volt zombi 2012-ig. Ezután csökkent a számuk, mivel a kormányzat kiváltotta a hiteleiket kedvező feltételekkel, de a tapasztalat szerint ez csak időt nyer nekik, nem segít a hatékony növekedés pályájára állni.

A Bizottság jelentése angol nyelven itt olvasható.